Prawidłowa dieta działa cuda!

Nie od dzisiaj wiadomo, że sposób odżywiania się wpływa w dużej mierze na kondycję naszego organizmu. Naukowcy i lekarze apelują do ludności, aby ludzie z rozwagą dobierali swoje posiłki i wzbogacali je w wysokowartościowe pokarmy. Zbilansowana dieta nie tylko poprawia naszą homeostazę, ale i wpływa na wygląd zewnętrzny, a co za tym idzie, ma także wpływ na nasze psychiczne samopoczucie. Pomaga też w walce z przewlekłymi chorobami. Obecnie dostęp do wartościowych jadłospisów jest ułatwiony dzięki internetowi. Wielu specjalistów decyduje się na prowadzenie blogów i udostępnianie swoich pomysłów na zdrowy sposób odżywiania. Wielu dietetyków ogłasza się także w sieci, próbując zachęcić potencjalnych klientów do korzystania z ich usług.
Trzeba jednak pamiętać, że dieta to czasami tylko początek do sukcesu i jeśli walczysz np. z nadwagą wskazane jest, abyś oprócz zdrowego odżywiania, wprowadził do swojego życia rytuały w postaci ćwiczeń fizycznych. Jednak w niektórych przypadkach, już sama zmiana nawyków odżywiania sprawia, że wyniki badań zmieniają się nie do poznania. Często zdarza się tak, że pacjent zgłasza się do lekarza z podwyższonym poziomem cholesterolu. Nieświadomość tego, że zbilansowana dieta może zmienić jego wyniki badań i obniżyć poziom cholesterolu LDL sprawia, że domaga się on od lekarza środków farmakologicznych. Oczywiście, nie można twierdzić, że we wszystkich przypadkach wystarczy tylko zmiana nawyków żywieniowych, ale w wielu to wystarcza. Wysoki cholesterol może skutkować rozwojem miażdżycy. Ta choroba z kolei może przyczynić się do zawału mięśnia sercowego, a w skrajnych przypadkach może to doprowadzić do zgonu. Ten związek przyczynowo-skutkowy ma za zadanie przybliżenie tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie w naszym życiu i jak prawidłowa dieta może uchronić nas przed ciężką chorobą. Innym przykładem tego, jak poprawa nawyków żywieniowych może wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie jest dieta stosowana przy zaburzeniach pracy tarczycy.
Powszechnie występująca w dzisiejszych czasach choroba Hashimoto spędza sen z powiek wielu z nas. W wielu przypadkach otrzymane wyniki badań poziomu hormonów tarczycy są szokiem dla pacjenta. Procesy zapalne tarczycy dają często nieswoiste objawy, dzięki czemu pacjent może myśleć że ma depresję, podczas gdy choruje jego tarczyca. Wydano wiele książek na temat tego jak wspomagać leczenie farmakologiczne choroby Hashimoto odpowiednią dietą. Dodatkowo, na rynku działa wielu dietetyków specjalizujących się w układaniu planów żywieniowych dla pacjentów borykających się z tym schorzeniem. Wzrastająca świadomość społeczeństwa sprawia również, że wielu z nas rezygnuje z produktów zawierających gluten i laktozę.
Choroba polegająca na nietolerancji glutenu nosi nazwę celiakii. Nie od dzisiaj wiadomo, że u osób zmagających się z tą chorobą, pozbawiona glutenu dieta może przynieść ulgę pacjentowi. To tylko niektóre z wielu przypadków zachęcających do zmiany nawyków żywieniowych. Spożywanie zdrowych pokarmów poprawia często wyniki badań u osób z cukrzycą, anemią, chorobami nowotworowymi i wieloma innymi zagrażającymi życiu schorzeniami.